Despite its compact footprint, NDC Design's urban resort-style home in USJ Grandville for a young family does not compromise on lifestyle.

Located in Grandville USJ One, an exclusive guarded and gated community of bungalow lots, is the site of this home for a young family of four. The brief from the client was simple. The husband requested a house with its own gym and lap pool for his daily workouts. He also wanted a karaoke room and space for his PlayStation and arcade game console. The wife asked for a big kitchen to cook in. 

Apart from these requirements, the owners left the finer detailing and design to Ng Dick Son and Tan Kay Neth, founders of NDC Design. The clients also left the architecture and interior design to them, which was advantageous because they could control the overall outcome and the seamless integration between architecture and the interior elements.

'gallery right' 'gallery right'
'gallery right' 'gallery right'
Photo 1 of 4 The exterior board-form concrete wall was used to give the illusion of a strong solid base
Photo 2 of 4
Photo 3 of 4
Photo 4 of 4

"As the land size is only about 6,000 sq ft, and knowing that is a small family of four, it was clear from the start that the house would be a compact bungalow without compromising on the lifestyle of a cosy home," recalls Tan.

"When we first visited the site, we noticed that one side of the house was surrounded by mature trees and had an almost uninterrupted view of the surrounding neighbourhood. That’s when we knew we needed to capitalise on that side of the external view and have a seamless connection with the interior space. When all the sliding glass doors unfold, the internal spaces extend out to the exterior and give the impression of a much larger living space."

Don't miss: 5 Zen-Tech Gadgets for a Calmer Home

 

'gallery right' 'gallery right'
'gallery right' 'gallery right'
Photo 1 of 4 The lap pool was a client'srequest
Photo 2 of 4
Photo 3 of 4
Photo 4 of 4

The main inspiration for the home came from the idea of having a resort home despite living in the city. The lap pool thus became the key feature of the house where the architects arranged all the main internal spaces parallel to the rectilinear lap pool to overlook it and the landscape beyond.

Some rooms were deliberately placed close to the water edge to have a more intimate relationship with the water, with some hovering above it as though floating above, and some set off from the body of water to allow space for a semi-outdoor terrace. All design interventions were thoughtfully designed to create a variety of spatial experiences.

 

'gallery right' 'gallery right'
'gallery right' 'gallery right'
Photo 1 of 3 The interior space is a microcosm of resort living
Photo 2 of 3
Photo 3 of 3

To create a choreography of homecoming at the main entrance, guests are first greeted by a series of solid feature walls and a shallow water feature.

"The main wooden door was entirely made of solid Balau wood with the arrangement of the wood planks, wooden door handle, and wooden lockset, which we custom designed inspired by traditional wooden village wooden doors. It also allowed us the opportunity to work closely with and support local craftsmen in the process," muses Tan.

Don't miss: Home Tour: A Singapore House With a Whimsical Mix of Art and Design

 

 

'gallery right' 'gallery right'
'gallery right' 'gallery right'
Photo 1 of 3 Wood strips add warmth on the ceiling overhead
Photo 2 of 3
Photo 3 of 3

Upon entering the first main wooden door, the sensory experience is heightened by the view of a double-volume semi-outdoor patio and a massive cantilevered structure above it that provides shelter to the space beneath.

Once inside, the living and dining spaces are one ample open space that overlooks the pool and landscaping. Bi-fold doors open up completely to provide an undefined boundary and threshold between indoor and outdoor spaces. At the same time, the patio, swimming pool and landscape become an extension of the living spaces.

'gallery right' 'gallery right'
'gallery right' 'gallery right'
Photo 1 of 2 The all-white kitchen
Photo 2 of 2

"We always believe in the notion that living in the tropics, a house must be very much naturally ventilated and sheltered from the harsh sun and rains. Hence the design of full height openings on both sides of the house increases cross ventilation and ample overhangs above to protect from rain. Water features and plants are also important to cool down the surrounding temperature," explains Tan.

Don't miss: Home Tour: An Interior Designer’s Kuala Lumpur Duplex Inspired by Manhattan Lofts

'gallery right' 'gallery right'
'gallery right' 'gallery right'
Photo 1 of 4 Deep vertical fins can be found throughout the house exterior for sunshading
Photo 2 of 4
Photo 3 of 4
Photo 4 of 4

Deep vertical fins were introduced as sun shading devices to prevent direct heat gain. These vertical fins also act as a privacy screen for the occupants, bringing in indirect natural daylight without always having to draw the curtains and blinds.

On the external wall of the ground floor plane, a board-form concrete wall was used to give a rough texture and the illusion of a strong solid base.

'gallery right' 'gallery right'
'gallery right' 'gallery right'
Photo 1 of 3 A dedicated karaoke room was one of the client's requests
Photo 2 of 3
Photo 3 of 3

As the walls transition into the internal space, the solid timber door and flooring provide a smooth contrast that softens the otherwise crude concrete walls.

Internally, most of the materials comprise polished and warm materials such as marble, glass and timber to create a cosier and intimate atmosphere. Some steel elements were introduced to give the architecture an extra edge; this is also to prevent water streaks or stains in the future.

Don't miss: Home Tour: A Minimalist Apartment With a Stylish Outdoor Terrace

 

'gallery right' 'gallery right'
'gallery right'