Box Design's chic and sleek home for a family of six is led by monochromatic colour palettes and rigorous material choices

Located in Eco Ardence, Setia Alam, Box Design created a sleek and chic home for a family of six. With a generous built-up area of 4,200 sq ft, the newly built unit is a part of a collection of houses designed by renowned Singapore firm Ong & Ong, which had been awarded a 2021 Good Design Award by The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design and The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.

 

The clients made up a family of six with children ranging from toddlers to teenagers, and discovered Box Design's work through online research. Despite having a brood of growing kids, they were keen to have a home which looked refined and sophisticated.

Don't miss: 5 Tranquil Modern Resort-Style Homes Around Malaysia

 

To this end, the designers were inspired by a monochromatic palette and complemented it with a rigorous material palette.

"The core element of the interior is inspired by the original colour palette and selection of materials. The monochrome colour palette of materials is mainly in metal, natural stone and cement finishing expertly used throughout the unit to bring out a cool, sleek and sophisticated character to the space," explains Lucas Fong, managing director of Box Design Studio.

 

Although the unit was new, an extensive renovation was undertaken to extend the double-volume dining area and create an entertainment space on the lower ground floor.

"The soaring ceiling above the dining area is now the home's crowning glory and is used often to entertain family and guests alike. It gives the impression of a huge hall due to its double-volume space and curtain walls that allow plenty of natural light into the house,"

To further ensure the functionality of this feature without impeding its grand sense of spaciousness, louvred shades were installed, which can be shut when required.

Don't miss: Home Tour: A Singapore House Designed as a Modern Village Made for Family Bonding

 

Right down the hallway, the dry and wet kitchens stand out in the sea of black, grey and whites. The illuminated island in the dry kitchen immediately captures the attention of the space, which was achieved with backlit reeded glass, and allows for a deeper appreciation of the cool colour palette used.

Meanwhile, in the wet kitchen, stainless steel countertops and stone backsplashes give the space a polished and uncluttered look.

 

Dark wood veneer and fabric were used in the master bedroom to bring a sense of softness to the pared-down space. In the walk-in closet, custom-made hanging cabinets and shelving sync seamlessly with the master bathroom. 

In contrast to the rest of the home, more vibrant tones were deliberately chosen for the other bedrooms allocated for the four children.

"This was shout out to their fun nature and overwhelming creativity. These rooms add further character to the overall splendidly done unit."

NOW READ

Home Tour: A "Wonky" Terrace in Kuala Lumpur Transformed Into a Modern Home

Top 12 Design Trends for a Stylish Kitchen Update

Home Tour: A Cosy Tropical Home in Singapore With Handmade Details

 

© 2022 Tatler Asia Limited. All rights reserved.