These fun features in the children's bedrooms include a bouldering wall and play tents—see how this family home in Spain designed by Barcelona-based firm The Room Studio brings the outdoors in while having an interior that’s both chic and calming

In the Catalonian town of Sant Just Desvern, just a short drive east of Barcelona, is a three-storey property that blends its indoor and outdoor spaces seamlessly. This enviable Spanish abode not only boasts a beautifully intimate interior; it also has spacious outdoor areas and looks out to a peaceful garden.

The work of Barcelona-based firm The Room Studio, the 7,911sq ft property is home to a family of four; the father, an avid sportsman, desired a cosy, liveable interior that was also conscious of its carbon footprint.

Don’t miss: Home Tour: A Minimalist Resort-Inspired House That’s Utterly Calming

The Room Studio’s co-founders, Meritxell Ribé and Josep Puigdomènech, incorporated solar energy as well as eco-conscious lighting and climate controls to make the interiors as comfortable as possible while minimising energy consumption. Their aim was to incorporate technology in a way that would ensure the spaces were harmoniously integrated and a joy to the five senses.

“Our clients wanted a very private house that was elegant but architecturally simple. They wanted a house that opened out to a garden, and that had functional zones which were visually connected but at the same time, very private,” Ribé says.

Adds Puigdomènech: “The starting point was the idea of creating a project characterised by the elegance of its forms and the serenity of its materials. Each space is independent, but integrated into the common language of the house.”

In case you missed it: Home Tour: A Hotel-Inspired Renovation of a Historic House With Dreamy Details

The living and dining areas, and a home cinema, kitchen and playroom on the first level are connected to an outdoor patio, pool and garden with a playground. “The outdoor area blends perfectly with the interiors of the house,” says Ribé. “A synergy is created between the exterior and the interior to enhance enjoyment of the patio, swimming pool and garden. We used different textures and colours to create specific sensory experiences within each space.”

On the first level, the entire floor is clad in parquet to bring a sense of solidity and warmth to the home. All the rooms were designed to create a strong sense of spatial continuity. Good illumination and thermal comfort were achieved with a smart home automation system that ensures comfort and convenience.

Read more: Home Tour: A Minimalist House with Calming Clay Walls

Porcelain floor tiles were selected for their practical, easy-to-maintain qualities; these are applied to the kitchen, outdoor areas and some of the high-traffic zones. The entertainment room also doubles as a game parlour where the family can gather with friends after dinner parties, while the basement level houses a garage and a fully equipped gym.

To separate the main hallway from the living room, the designers used Sail wood veneer sliding panels by Rimadesio. Signature loose furnishings used in this project include a sofa from Frigerio in the living room, and a Ribot XL teakwood table by Ethimo and a Hamp armchair by Point on the patio.

Besides maximising the amount of natural light that enters the home, The Room Studio also sought to implement a versatile design concept. “The programme was based on a sequence that adapts to the needs of our clients, and includes exterior spaces that encourage communal activities as well as areas that allow the adults and children to have their own private space,” says Ribé.

As such, the designers selected a soothing colour scheme as well as a clever mix of natural materials to create a tranquil ambience, while simultaneously adding tactility to each space. “We created an interior design based on a few timeless materials that provide a calming range of colours and textures,” says Puigdomènech. “We chose these colours and materials in order to allow the interiors to remain streamlined and fuss-free. This makes it easier for the owners to refresh their furnishings or transform their home in the future without having to redo the whole interior.”

Don't miss: Home Tour: A Sanctuary for Everyone in a Multigenerational Family

On the second storey, the master bedroom features its own living and dining areas, dressing room and bathroom. Two ensuite bedrooms for the children, along with a storage and laundry room, are also located on the second level.

The lively Ferm Living Fruiticana wallpaper is used in the children’s bedrooms; carpets from Gan Rugs and Ferm Living add a plushness to the otherwise minimalist look. An assortment of stylish illumination options from Flos, Santa & Cole, Marset and CTO Lighting is used as accent pieces, which also contributes to the warm and welcoming atmosphere of the abode.

Altogether, the designers have created an interior that’s elegant, timeless and clutter-free. The project took three years to complete, but the result makes the time and effort evidently worthwhile. “Everything was made to measure, such as the scale and the bar, which is different on each floor although it follows the same characteristics,” says Puigdomènech. Adds Ribé: “It’s a house that invites you to enjoy its exterior and to share it with friends.”

Tatler Asia
© 2022 Tatler Asia Limited. All rights reserved.