Cover A series of arches perfectly frames the kitchen, which is fitted with appliances from Bosch and Fisher & Paykel

This elegant Singapore home by Evocateurs perfectly frames a couple’s love of cooking and entertaining while providing a restful retreat for two

“We want spaces that create conversations,” declares Jennifer Murray. “The spaces that surround us have the power to impact how we feel. We want to evoke emotions from each area; whether it’s the ‘wow’ factor upon entering a home or the comfort of the space.”

Murray leads Evocateurs, a homegrown design firm that emphasise the importance of multi-sensorial spaces in its work.

This 1,431 sq ft apartment in the Concourse Skyline condominium in central Singapore certainly embodies that ethos. The owners are an American and Singaporean couple who split their time between the US and Singapore. They wanted a cosy and inviting home where their visiting children and guests would walk in and instantly smell the scent of food being prepared with love; the kitchen hence was to be the centre of their abode.

Don't miss: Home Tour: A Soho Loft-Inspired Historic House Designed by Evocateurs

The wife loves cooking and particularly enjoys making jams, and spends “nearly all of her time in the kitchen” whipping up delicious Asian and Western-style meals, so the space had to incorporate appliances with features that could cater to various culinary styles.

It was also clear to the designer that the two-bedroom unit’s spectacular unblocked views of Marina Bay had to be the starting point of the project. “The main inspiration for this project was the views and how to maximise them from all angles,” says Murray. “The couple are early risers and enjoy quiet moments together. I pictured the homeowners waking up in the morning to a beautiful ocean sunrise, then enjoying coffee in their kitchen, which overlooks Marina Bay.”

In case you missed it: Home Tour: A Minimalist Apartment in Singapore with Stylish European Influences

The original floor plan included a tiny kitchen with scant countertop space and a study that blocked the view of the outdoors; tearing down the walls of the latter resulted in an instant improvement. Once that was done, the open-plan living and dining areas and the kitchen were redesigned to optimise the floor plan.

Arched elements add a touch of elegance; these sinuous forms are echoed in the form of curvy furnishings, joinery and decorative elements. These can be seen throughout the property, from the open-plan living area and kitchen to the master suite. 

Read more: Home Tour: The Shaw Family’s Former Home Theatre in Singapore Is Now an Industrial Chic Haven

Bearing in mind the importance of the kitchen to the couple, the design team worked closely with the clients to create a personalised culinary zone with specialised compartments for tools and tableware. Here, a stylish blend of white marble, light wood and bronze trimmings contributes to its chic and cosy look. An American-style pantry area at the back of the house was also specially created for the wife; this is where she can arrange and store her selection of condiments and homemade jams.

The arched hallway in the open-plan living area leads to the master suite, which had a bathroom that was redone to create a more spacious vanity counter with custom mirrors that reflect stunning views of the Singapore Flyer. The bedroom layout was also reconfigured to maximise the views of the ocean and Singapore skyline.

Although the project faced a bumpy start—the owners’ return to Singapore was delayed due to Covid-19 travel restrictions—the renovation was completed with aplomb. “What was supposed to be a three-month trip to the US from Singapore ended up being a two-year stay for the owners,” shares the designer. “The biggest challenge was working through the entire design process over Zoom; all meetings were held online until about 80 per cent of the project was built. But my team and I really felt close to them, which goes to show that you can make real connections with people even if it is just virtual!”

As every well-designed home should be, this apartment represents the couple beautifully in a nutshell, providing the best of both comfort and style in equal measure. “Everything about the home is designed for cosy family gatherings; it is welcoming and comfortable, which really captures who the couple are,” sums up the designer.

© 2022 Tatler Asia Limited. All rights reserved.