Cover This basement lounge is a fully carpeted space designed in the style of a gentlemen’s club

Designed by KGID, smart home features and a plethora of amenities make this multigenerational abode in Singapore the ultimate sanctuary

The appointment of interior designers Karen and Kelvin Gan to this project came about as happenstance. The husband-wife team are the co-founders of design firm KGID, and typically obtain clients via word-of-mouth; they were pleasantly surprised when they were contacted by the homeowners, who had discovered the firm’s work on social media. As soon as the family received their keys from the developer, they tasked the designers to start on the renovation of their new abode.

The seven-bedroom bungalow is a newly constructed 11,600 sq ft property in northeastern Singapore. Its interior was to be updated to suit the personal tastes and lifestyles of a multigenerational family of six, with the floor plan adjusted to maximise the use of space in the house. The original orientation of the master bedroom wasn’t ideal, either, as it would bear the brunt of the afternoon sun.

Don't miss: Home Tour: A Stylish House Inspired by Fashion Boutiques

“The family likes the ‘modern luxury’ look, which we matched with a warm and earthy colour scheme,” says Kelvin. “The home’s existing interior design needed more character and the overall spatial planning had to be improved; the family also wanted the basement to become an entertainment space.” 

Looking at the house as a whole, the designers felt that the attic could be better utilised by transforming it into a 2,100 sq ft master bedroom with amenities that take a cue from luxurious hotel suites; these include a gym, steam room, his and hers wardrobe areas, a pantry and a spacious balcony. Smart home features have also been cleverly integrated throughout the property for the family’s convenience.

In case you missed it: Home Tour: A Good Class Bungalow With Glamorous Dining Rooms and Lounge Areas

A neutral scheme was selected for the home’s open-plan first storey. In the living area, a bookmatched Patagonia quartzite feature wall serves as its focal point and complements the natural tones of the marble flooring beautifully.

“We love the rich colour and amazing character of the Patagonia quartzite, which comes from Brazil,” says Karen. This feature wall is flanked by backlit shelves that showcase various curiosities and decorative objects. A mix of furnishings from King, Marquis QSquare and Royal Interiors completes the elegant look of the living room. 

Read more: Home Tour: A Stylish House In Singapore With Fashion Influences

In the adjacent dining area, a glamorous Catellani & Smith Lederam Manta pendant light from Royal Interiors catches the eye; it floats above the Bontempi Artistico dining table and Tonin Casa Sorrento dining chairs from Marquis QSquare. The dry kitchen and dining area were reworked to become better integrated into the overall interior scheme. The kitchen island also serves as a cosy breakfast spot for the family.

In contrast to the lighter hues on the first floor, the basement level features a moodier palette with darker tones, metallic detailing and leather seats, which contribute to its handsome look. Designed in the style of a plush, members-only club where the owners can host their friends, it truly is the ultimate entertainment den and features an area for billiards, foosball and other games, along with a lounge area that can be closed off for a night of drinks and movie marathons.

“The design approach here is quite different from the rest of the house, with a club concept to create an intimate space they can entertain their guests in. The Oakland pool table is one of the focal points; the basement is really a ‘man cave’,” says Kelvin. “It was also my favourite space to design in this home!”

 

With its extensive array of facilities, the master suite in the attic is another highlight of this home. Besides designing customised his and hers wardrobes for the couple, the master bedroom also features amenities that can be shared with the rest of the family. These include a well-equipped gym that looks out to the balcony, along with a steam room that’s often used by the family after an intensive workout.

While shipping and renovation delays caused by the Covid-19 pandemic have become part of the new normal, the designers adapted quickly and were still able to complete the interior makeover of this home within five months last year.

The family, as expected, are thrilled with the result; staying home has become especially enjoyable when they have so many facilities within their abode. “They were incredibly happy with the outcome, and even sent us a hamper with these words written on the card: ‘Thank you for your excellent service and awesome design for our house. You are simply the best!’,” says Kelvin.

© 2022 Tatler Asia Limited. All rights reserved.