Cover An autumnal colour palette dominates the main living room, where a large sofa designed by Echlin takes focal point

Modern influences and an innovative design by Echlin Studio transforms this mews house in London

Across the road from Hyde Park, London, lies a row of mews houses, their external facades looking almost identical. Built in the 18th and 19th century, traditional mews houses are typically small and dark, housing cramped interiors with limited spaces. The upside of living in these cosy structures is the lure of a peaceful neighbourhood and community in fast-paced London. 

For a private family, architectural design studio Echlin took the task of giving a contemporary refresh to one such mews house. The exteriors have retained their period charm, whilst the 2,400 sqft interior infuses a modern sensibility into the traditional structure. 

Don't miss: Home Tour: Inside Bianca Monzon-Cueva's Gorgeous Flat in Paris

“The original dwelling was formed with lots of little rooms, and it felt very cramped and dark,” says Sam McNally, the co-founder and director of Echlin. “A priority as part of the redesign was to increase a sense of space and introduce as much natural light as possible.” 

One of the challenges for McNally was creating a flexible and functional layout that still embodied an airy and luxurious atmosphere. A consistent ambience had to flow through from one room to another, throughout the entire interior. “The client wanted open-plan living, with the ability to close areas off should that ever be required; this was achieved by opening up the plan and providing views into other spaces allowing the full width and length of the house to be experienced.”

In case you missed it: Home Tour: A Pink House in London with Modern Influences

Taking the centre stage in the main living room is a massive 5m rust orange modular sofa, custom-designed by the studio. Sitting under a complementing blue art piece by British artist Sam Lock, the warm copper sofa is striking and makes a major visual impact. The sofa connects to a classic Fritz Hansen chair, alongside a lone Alvar Aalto lighting. 

Towering shelves double as a partition and extra storage space. The large dining area off the living room features a bespoke olive dining banquette in velvet alongside a marquetry dining table. Portugal-sourced chairs crafted from rattan and linen make for additional seats at the table. The homeowners enjoy entertaining guests, and as such McNally created seating spaces catered to large gatherings.

The home’s various textures and colours combine to form a soft and vibrant touch, brightening up the otherwise moody interior. The homeowners were deeply involved in the colour selection process. Inspired by their travels, they wanted to blend the rich colours of hotels they’ve been to with the essence of London. 

“The clients do a lot of travelling and were particularly inspired by some of their favourite hotels and lounges, a lot of the furniture colours and material palette came from there,” says McNally. “We looked at lots of international projects for colour inspiration, but then worked with lots of London and UK based makers and artists to bring the design to life.”

Read more: Home Tour: A Light-Filled Georgian House with Stunning White Rooms

Connecting the three-storied house together is an oak wooden helical staircase. A striking architectural statement, the curvaceous feature was handmade in East Sussex. Resting at the bottom of the staircase is a SansTitre No.5 sculpture by Francesco Moretti.

“We wanted the staircase to not take up too much of the footprint, so as to make the most out of the usable area of each floor, but it also couldn't feel cramped or compromised,” McNally explains. “We chose the helical shape as it felt more organic than a straight spiral, and worked with artisans to clad the piece in timber. Through the shape and use of one material, the result is a staircase that looks incredibly simple—but like nature itself, is in fact very complicated underneath.”   

The statement staircase leads down to a spacious open-plan kitchen and entertainment area. Conscious of the homeowners’ desire for entertaining, McNally designed the kitchen in a manner such that the utilities can be concealed behind pivoting walnut pocket doors, creating a clean and compact area. “The kitchen had to be functional but one that could be closed off and out-of-view for when guests come to visit.”

A smaller dining space with a bespoke pale timber table features here, forming an alternate dining area for the homeowners and guests. McNally explains the creation of dual dining spaces: “These are not only dining spaces, but also living spaces for games, meetings, and working areas. The different treatment in materials reflects an informal living space in the basement floor, and more of an entertainment feel to the upper dining area.” 

An ivy pendant light by British lighting designer and manufacturer CTO, as well as additional pieces by Foscarini pulls the space together. 

Beyond the cosy kitchen and dining area, a sunken living area creates an alternate communal space. The informal living space makes for a homely retreat, forming a cosier space for the family to lounge, relax and bond. Another custom-designed corner sofa forms the focal point; one can lounge comfortably and soak in the sweeping views of lush foliage, out of the expansive floor-to-ceiling sliding windows. 

Don't miss: Living Room Design: 5 Stylish Open-Plan Ideas to Maximise Space

The topmost level houses the master suite and two other bedrooms. Featuring a monochromatic palette, the master suite serves as a canvas for a bespoke bed wrapped in Pierre Frey velvet, as well as lacquer bedside tables with églomisé mirror tops. Brass table lamps from Vaughan light up the space.

With the walls of the master suite clad in a polished plaster finish, the overall look is a bedroom filled with serenity and tranquillity.

Generous natural lighting floods the space in the day, courtesy of McNally’s inclusion of two skylight windows. “With London planning laws not allowing us to add windows on the back, we had to look up to get the light required,” says the designer. “Lighting that comes from skylights is our favourite way to light a space, particularly in urban areas as it allows the most privacy internally, but also externally makes you feel like that little rectangle of sky belongs to you and only you.”

The idyllic theme continues in the en suite. This space was carefully crafted with thought; McNally conscientiously made distinctive the materials used in designing the bathroom from the bedroom, to keep from a repetitious iteration. Here, limestone-clad walls accompany the brass and white onyx bathroom fittings, large dual sinks and a freestanding bathtub. 

Featuring a harmonious blend of elements, the result of Echlin Studio’s work is a sophisticated place that surprises in scale and space. “The vision was to transform a small mews with compromised rooms into a contemporary home with a great feeling of space,” McNally muses. “The interiors of the home have been designed with a constant consideration of warmth and wellness, combined with subtle reminders of the upmarket and historic location through the use of metallics and heritage tones.”