Cover The living and dining rooms in the luxury duplex

This luxury Hong Kong home has been transformed into a space where one could “immerse with nature”

“A sanctuary to relax in” was the brief from the owner of this penthouse in Ma On Shan, Hong Kong, which underwent a year-long renovation by Hong Kong-based Adapa Architects.

With 2,800 sq ft of interior space, there is certainly sufficient space to create an oasis. The two-storey home has three bedrooms, four bathrooms and two private terraces to boot, which each measure an additional 400 sq ft and 350 sq ft. 

But the home’s considerable size wasn’t the only thing that stood out to Ada Leung, founder of Adapa Architects. 

In case you missed it: Home Tour: Crafting A Unique House With Geometrical Shapes In Fo Tan, Hong Kong

“The duplex has a 270-degree view, overlooking Starfish Bay and Double Cove, with full-height floor-to-ceiling windows,” explains Leung. “Naturally, the home is very bright and spacious, as if you’re floating above the sea.” 

That inspired her to develop a layout and colour palette for the downstairs living and dining room, where the client could feel like they could “fully immerse into nature.” 

Read now: 5 Amazing Homes In Asia With Enviable Private Pools

Leung positioned a sofa from Minotti to face the “mesmerising” view, along with a rug designed by Leung’s team and brought to life by Yarns. It features gradual hues of blue, which the designer says “merges with the seaview”. 

Meanwhile, a series of burnished brass pendant lights by Henge hang in the dining room, which enhances the “sense of floating.” They act as “the idiosyncratic centrepiece,” says Leung, and are juxtaposed against the calming light oak palette used throughout the entire lower floor.

As well as the sofa, coffee table, side table, armchair and ottoman in the living room are sourced from Minotti. The sleek marble dining table comes from Cattelan Italia, while the chairs are by Poliform. Along with the lights in the dining room, the Luceplan wall lamp adds ambience, with warm-toned lighting throughout the space.

Don’t miss: Home Tour: An Oceanfront Hong Kong House Restyled For The New Normal

Some major layout changes were made to the upstairs area, which is where the bedrooms are located.

The original master bedroom and ensuite bathroom were demolished in order to create bigger versions of both. Wood and beige tones dominate the master bedroom, which comes complete with extensive built-in closets—an enviable feature in space-starved Hong Kong. The bed in the master comes from Minotti. 

For most of the year, the client lives here alone, although family visits from overseas often. This inspired Leung to craft a nook upstairs in a space that may otherwise be unused.

“We love the corridor space that connects the master bedroom and the two bedrooms, which we converted into a long and intimate family lounge area with a pantry,” she explains. A pair of armchairs from Artflex were placed here—the goal, says Leung, is to “to encourage communication and interaction.”

Aside from the lounge, the upstairs is a space where Leung envisions “one would enjoy solitude,” says Leung. A dark wood veneer, as well as geometrical-patterned wallpaper, are selected to provide a “sense of security” in the midst of the panoramic ocean view. Heavy, textured drapery is installed for privacy. 

The most challenging part of the project, notes Leung, are the two terraces. One is adjacent to the living room, while the other is located near the kitchen at the back of the home.

The front terrace was transformed into a “cosy haven” with the addition of lush greenery and atmosphere lighting from Belgian lighting company Delta—great for “moments of solitude with a glass of whisky,” adds the designer. The terrace at the back is now equipped with a barbecue grill, plus Paola Lenti outdoor furniture.

“This is a home in which to truly enjoy life,” reflects Leung—both “in solitude, or with family.”

© 2022 Tatler Asia Limited. All rights reserved.