Cover The exterior of the house designed by lead architect Scott Lee of Muzi Design, with interiors crafted by Sujonohun

Designed by Singaporean firm Sujonohun, greenery, a sprightly colour palette and even a Pokémon-inspired wall come together in this modern home where form meets function

French painter Robert Delaunay once wrote that the dynamism of colour “is the most powerful means to express reality”, conveying the beauty of the world to our eyes.

In the leafy Telok Kurau neighbourhood in eastern Singapore stands a modern abode where this mantra holds true. Indeed, the impactful use of colour can instantly transform an interior, as this project by local firms Muzi Design and Sujonohun readily demonstrates. From furnishings in coral tones to walls in Yves Klein Blue, this dynamic dwelling combines vibrant features and lavish attention to detail.

Related: Jenn Low’s Urban KL Home Built On Favourite Memories & Family Treasures

After finding the perfect site for their dream home, the owners tasked Muzi Design to create a semi-detached house tailor-made for their family of six. Principal architect Lee Song Wee of Muzi Design referred the couple to Sujono Lim and Molina Hun of Sujonohun. The project was then helmed by lead architect Scott Lee of Muzi Design, while Sujonohun spearheaded its interior design.

While the family had a few specific requirements regarding the types of rooms and amenities they wanted, they entrusted both firms with the finer details. “We got involved in the early stages when the house was still in architectural planning and we worked closely with the architects and clients to discuss the layout, before the place was built,” shares Hun, who runs the firm with her husband Lim. “While the architects focused on the overall plans, we worked on the softer elements by examining how each space is designed to suit a certain function or activity.”

Although the family provided an open brief, the design firm wanted to ensure that the property would still contain personalised elements inspired by each inhabitant. Taking cues from the owners’ preference for rose gold and warm hues, Sujonohun integrated decorative elements in various shades of pink and red throughout. Each of their four sons selected differing pastel tones for the accent wall in their respective rooms, and wanted a feature wall inspired by the Pokémon media franchise at the pool. 

Read also: How Colony's Co-Founder Audrey Ooi Found Her Calling In Interior Design

The common areas are located on the second floor—it features the living room, dry and wet kitchens as well as access to the lap pool. Here, the lively mix of coral, blush pink and crimson contributes to the joyful look of the dwelling. “On level two, we created a custom-made mosaic of six different shades of pink for the swimming pool and the adjacent wall,” shares Lim. “From there, we added a few more elements of similar shades to the cabinetry, as well as Kvadrat Soft Cells acoustic panels onto the feature wall in the living and kitchen areas.”

 

The consistent use of dark wood across all four levels of the house unites the overall design scheme. The master bedroom in the attic continues the rosy palette, applied onto the high-gloss lacquered feature wall as well as various furnishings and decorative pieces. The bold use of blue creates a notably different mood in the study on the second floor and the entertainment den on the basement level.

Read also: Suite Dreams Are Made Of These Five Lofts At KLoé Hotel

 

In contrast, the bedrooms of the couple’s four sons take on a subdued palette. Located on the third floor, these spaces combine light wood with the beautiful textures of stone tiles and terrazzo. Similarly, their bathrooms are clad in monochromatic schemes to create tranquil alcoves.

“We created a custom-made terrazzo vanity counter and feature wall for each bathroom, with fittings in a black finish,” says Hun. “We used the same terrazzo in combination with white oak for their media wall, study and wardrobe.”

 

The colourful accents found throughout the home often serve both form and function. “We foresee echoes caused by the full-length glass windows that flank both sides of the living room; that was the purpose of having the Kvadrat acoustic panels—to help with sound absorption,” explains Hun. Similarly, the media room features a ribbed blue fabric to create optimal conditions for both movie marathons and gaming sessions.

The stepped ceiling of the basement floor is another ingenious design element. “It was unusual to have a swimming pool on the second floor, and because of that the entertainment room beneath it had to have a partial ceiling drop,” shares Lim. “We brainstormed with the owners about ways to disguise or make the drop seamless by having this layered ceiling profile with cove lights.” The cove ceilings at the foyer and car porch on the ground floor were similarly designed to hide the beams and other structural elements.

 

Other features have been crafted to improve the flow of natural light, making the house bright and airy. These include the blue bookshelves in the study, which are made with clear glass and high-gloss lacquered compartments to allow daylight to penetrate through the study and into the foyer.

The couple look at the completed result with pride. “Often, what we are most proud of designing are those areas that require a lot of thought and problem solving, even though the result is very subtle,” says Hun. “We always try to use design as a means of problem-solving rather than it existing solely for aesthetic purposes; this makes the design more meaningful.”

See also: Go From Bedroom To Luxe Hotel Room In Seven Bold Steps

© 2022 Tatler Asia Limited. All rights reserved.